עפיפוני הזכוכית

לפני כמה חודשים ביקרתי בברזיל. בין שאר הדברים המשונים שחזיתי בהם בארץ הענקית הזו היו אופנועים עם אנטנה.

אנטנה על הכידון. "למה ובשביל מה?" – שאלתי את מארחיי, אבל הם משכו בכתפיים. לא שמנו לב לזה הם אמרו, לא יודעים. העליתי לעצמי כמה השערות אבל אף אחת מהן לא היתה מספיק חזקה בשביל לתפוס. "תבררו – ביקשתי – זה מסקרן".

והם ביררו והנה הסיפור המעניין.

בשולי הערים ולרוב לצידי הדרכים הראשיות מתקיימים מקומות המגורים הצפופים הנקראים 'פאבלות'. שכונות עוני ומצוקה שכולן מבני אבן ישנים מטים ליפול ועל סף קריסה וביניהם גיבובי פחים וקרשים היוצרים בחיבורים שביניהם עוד בלקון, עוד תא, עוד חדרון. לרוב רובצת הפאבלה על מדרון של גבעה ומרחוק מהכביש ניתן להתרשם בטעות כי כל מבני הכפר מחוברים אחד לשני, עד כדי כך גדולים הצפיפות והדוחק.

בערי המסכנות והדלפונות הללו מתפתחים משחקי ילדים שרק התנאים והדלות יכולים לשמש כאבות המצאתם. אחד מהם הוא קרב עפיפונים שמי שקרא את הספר "רודף העפיפונים" יודע על מה מדובר. בברזיל המשחק הועלה בדרגה והפך לקרב עפיפוני זכוכית.

וכך משחקים: לוקחים בקבוקי זכוכית ומנפצים. את הזכוכיות כותשים דק דק ובעזרת שעווה מושכים בהם את חוט העפיפון. המדקדקים במצוות משיגים תרכובת זוועתית של אבקת קוורץ ותחמוצת אלומיניום המכונה "לינהה צ'ילנה" שתוצאתה היא מכשיר חיתוך שיעילותו מוערכת בערך פי חמישה מזכוכית גרידא, והמבינים טוענים שחיתוכו בבשר החי הוא כסכין בחמאה חמה. תרכובת זו נאסרה לשימוש בברזיל על פי חוק ב-2012.

לאחר שכל החוט מכוסה במכיתות דקיקות, עולים על הגגות (או סתם יורדים לשולי כביש) ומפריחים את העפיפונים וכרגיל, בעזרת החוט הארוך שולטים במעוף העפיפון. ועכשיו מתחיל המשחק: מכוונים עפיפון אחד מול משנהו ומתמרנים את הזנבות להכרך זה בזה. משהצליח התמרון מתחילים למשוך. המטרה – שחוט העפיפון של היריב יקרע ואז מוכרז המנצח.

זנבות הזכוכית הקרועים הללו של הצד המובס דואים עם הרוח, וכשכיוון הנשיבה הוא אל הכביש הראשי, קורה והזנב מתביית על אופנוען וחותך אותו. הסטטיסטיקה מפתיעה בנוראיותה: כל שנה בממוצע מתרחשות 500 תאונות לאופנוענים כתוצאה ממפגש חזיתי עם זנבות הזכוכית וכ-125 מהן נגמרות רע מאד, ורע מאד פירושו מוות כמובן, כתוצאה מהצלפה מדוייקת בצוואר הרוכב. עוד סטטיסטיקה? – בבקשה: בריו דה ז'אנרו לבדה משחקים דרך קבע בעפיפונים כ-40,000 ילדים.

הרבה לא ניתן לעשות על מנת למנוע את המכה הזו אלא רק לעקוב אחרי המתרחש מעליך כשאתה רוכב וחולף על פני פאבלה ולשים לב אם דואה לכיוונך חוט מבריק המנצנץ באור החמה.

או לשים אנטנה על הכידון ולקוות שזנב הדרקון המעופף ייכרך בה ולא בצווארך.

תמונות של קרבנות תמימים שלא השתמשו באנטנה:

 

סקיצת המלצה ברזילאית לרכיבה בטוחה: קסדה, מגן מנוע, אנטנת עפיפון…

9 תגובות לעפיפוני הזכוכית

  1. תודה ינוקא על ההתעמקות.
    כמה טוב ורגוע בארץ הקודש…

  2. למי שנוסע לשם המתקן נקרא גם Contra pipa.
    לא תמיד מדובר במשחקים אגב, זאת גם טכניקת שוד אופנועים יעילה.

  3. ארנון אהרונסוןן // 08/08/2018 um 11:12 // הגב

    מדהים מםחיד כמובן מסוכן. לא ניתן לשכוח את המקרה הטראגי ההני ברק בליל שישי על מתיחת חוט תייל לרוחב הכיש שהרגה רוכב קטנוע. לא עלינו

  4. תודה רבה על הכתבה. אגב בארגנטינה לפני 60 שנה הילדים היו משחקים כך וקושרים סכיני גילוח לקצות מסגרת האפיפון וחותכים את החוט של האפיפון היריב.

    • אנטוניו // 10/08/2018 um 3:34 // הגב

      נהג ג'יפ פתוח

      • נוהל שכן

        פעם, לפני הבזנ"ט היו קושרים ילדים לפרונט של הג'יפ
        ככה שמעתי, אבל זו בטח קונספירציה של NIF

        אני אומר – "לשבור להם את הידיים והרגליים"

  5. מסע ההסתה, השיסוי והשחרת פניהם של העפיפונים פשט בתקשורת כמו אש בשדה קוצים ועכשו הגיע גם לדוגיגים?
    אני קורא לכל הצדדים להפסיק למשוך בחוטים.
    אין עפיפון רע. יש חוט רע.
    הכל מתחיל בחיתוך!

    • אגב אנטנה אני בבחרותי למדתי לצעוק
      "מת"ל הורד דווח על"
      כשאני בתוך m113 מסתער על דיונה דמיונית באום דאראג' של תחילת שנות התשעים
      אז היתה לנו תעוזה
      https://youtu.be/w1QY_bh4rkg

  6. לפני הרבה שנח אבל הרבה היו מתקינים בזנט עומד על הפגוש הקדמי של הגיפים הפתוחים כדי להימנע ממפגש תייל מתכת שחולרות היו מתקינים לרוחב הדרכים והכבישים

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם